Volg ook onze Foursquare-fanpage en ontvang bij check-ins bij sommige molens leuke weetjes over deze bijzondere monumenten! Read more.
Nationale Molendagen (12 en 13 mei 2012) beide dagen open van 9 tot 17 uur. Read more.
Wist je dat deze kleine houtzaagmolen (1890) sinds september 2011 weer te zien is, nadat deze jarenlang opgeslagen is geweest, en dat nu voor restauratie van de zaagfunctie fondsen worden gezocht? Read more.
Wist je dat de molen oorspronkelijk in 1858 werd gebouwd en na complete verwaarlozing in 1976 is herbouwd met gebruikmaking van het oude houten bovenachtkant? Read more.
Wist je dat deze bijzondere koren- en pelmolen uit 1787 op 8 april 2012 grotendeels in de as is gelegd, doordat enkele jongens uit een papiercontainer bijbels hadden aangestoken nabij de molen? Read more.
Wist je dat deze achtkante stellingmolen gebouwd is in 1859, gerestaureerd werd in 1975 en sindsdien is geïntegreerd in het Attractiepark Slagharen en niet meer als korenmolen in bedrijf is? Read more.
Wist je dat de oliemolen iedere 1ste en 3de zaterdag van de maand tussen 10 en 16 uur is geopend voor publiek en je dan kunt zien hoe vroeger olie uit lijnzaad werd geperst? Read more.
Wist je dat deze korenmolen in 1869 is gebouwd, zowel in 1965 als in 1987 grondig werd gerestaureerd en eigendom is van de gemeente Druten? Read more.
Wist je dat de Klarendalse Molen na de restauratie in 1997 op 4 februari 1998 na kortsluiting in een koelkast door brand werd getroffen en dat aan het bovenwiel de sporen hiervan nog te zien zijn? Read more.
Wist je dat deze 18de-eeuwse standerdmolen, één van de weinige met een rieten kap, sinds 18 april 1973 in het bezit is van de landelijke Vereniging De Hollandsche Molen? Read more.
Wist je dat deze korenmolen (1854) voorzien is van een schrikdraadinstallatie voor het weren van vogels, in het bijzonder van aalscholvers? Read more.
Wist je dat deze korenmolen (1872) op 30 augustus 1990 afbrandde, waarbij alleen de stenen voet overeind bleef, maar dat de molen in 2008 volledig is gerestaureerd? Read more.
Wist je dat deze korenmolen is gebouwd in 1852, nog een originele gietijzeren bovenas bezit uit 1859 en in de molen een VVV-kantoor is gevestigd? Read more.
Wist je dat deze korenmolen pas in 1998 is gebouwd en de herbouw is van de voorloper die in 1969 afbrande, maar dat de nieuwe molen niet op de oude plek staat (Strandboulevard)? Read more.
Wist je dat dit een geheel nieuwe korenmolen (2002) is, waarvan de naam verwijst naar de in de oorlog verwoeste molen in Brakel die eveneens eigendom was van de familie die deze molen bezit? Read more.
Wist je dat deze korenmolen, oorspronkelijk in 1740 gebouwd, in 2010 maalvaardig is gerestaureerd, waarbij deze tevens is verhoogd tot een stellingmolen? Read more.
Wist je dat deze incomplete molen oorspronkelijk is gebouwd als beltmolen, (waarschijnlijk) rond 1911 vier meter is verhoogd tot stellingmolen en dat dit ook nog duidelijk is te zien aan de bovenkant? Read more.
Wist je dat voorgangers van deze korenmolen in het verleden maar liefst drie maal door bliksem (en brand) zijn getroffen, in 1869, 1891 en 1905, waarna de stellingmolen steeds weer is opgebouwd? Read more.
Wist je dat deze beltmolen in 1835 is gebouwd, in 1938 vanwege de geboorte van Prinses Beatrix zijn huidige naam kreeg en in 1987 circa 350 meter in oostelijke richting is verplaatst? Read more.
Wist je dat deze korenmolen uit 1891 stamt en daarmee een zeer jonge molen is vergeleken met de andere molen van Zeddam, De Grafelijke Korenmolen, die al in de 15e eeuw gebouwd is? Read more.
Wist je dat deze in 1641 gebouwde molen in 2010 is gerenoveerd, waarbij het schoepenrad ca. 1.5 m. is verlaagd om het lagere polderpeil te kunnen halen en hierdoor weer in dienst is als poldergemaal? Read more.
Wist je dat De Valk in 1753 is gebouwd in opdracht van de toenmalige burgemeester van Montfoort en dienst deed als dwangmolen alwaar de naburige boeren verplicht waren hun graan te laten malen? Read more.
Wist je dat in de ondertoren van de Oukoper Molen zich nog een geheel origineel ingerichte kleine woning bevindt, die tot in de jaren '20 door de molenaar werd bewoond? Read more.
Wist je dat deze herbouwde korenmolen stamt uit 2007, dat de originele molen circa een kilometer verderop stond, daar in 1737 werd gebouwd en in 1930 is afgebroken? Read more.
Wist je dat in 2002 tijdens een zeer zware bui de molen zijn totale wiekenkruis verloor door een asbreuk, waarbij dit op het dak van het naastgelegen huis viel (zonder de bewoners te verwonden)? Read more.
Wist je dat de centrale koningsspil (hoofdas) in de molen (1769) is gemaakt van een oude scheepsmast die ouder is dan de molen zelf? Read more.
Wist je dat deze in 1792 gebouwde achtkante stellingmolen de laatst overgebleven krijt- en trasmolen van Nederland is? Read more.
Wist je dat er vergevorderde plannen zijn om deze vervallen paltrokmolen naar Uitgeest te verplaatsen, de plek waar de houtzaagmolen is uitgevonden door Cornelis Corneliszoon van Uitgeest? Read more.
Wist je dat de Molen van Sloten een nog functionerende poldermolen is, de enige voor het publiek toegankelijke molen in Amsterdam is en een lift bezit zodat iedereen op de stelling kan komen? Read more.
Wist je dat op Sinterklaasavond 1896 het 11-jarige dochtertje van de molenaar - dat op zijn schoot zat - dodelijk door de bliksem werd getroffen, waarna de molen ook nog geheel afbrandde? Read more.
Wist je dat deze oliemolen gebouwd is in 1751, als één van de eerste molens in ons land geregeld voor bezoek is opengesteld en in de molen nog een originele set brandblusmateriaal aanwezig is? Read more.
Wist je dat deze poldermolen (1878), sinds 1970 eigendom van Vereniging De Hollandsche Molen (Amsterdam), na een dijkverzwaring geen water meer kan lozen op de Waddenzee en nu een maalcircuit heeft? Read more.
Twee dagen in de week open voor vers zelfgemalen meel en diverse mixen van meel. En...je mag ook de hele molen bezichtigen. Read more.
Wist je dat ooit 52 windmolens polder De Schermer (ten oosten van Alkmaar) droog hielden, maar rond 1928 hun rol voor de bemaling was uitgespeeld en er nu nog 11 molens resteren? Read more.
Wist je dat deze poldermolen is gebouwd in 1657, tot aan 1953 de afdeling 'Noorder-M' van de polder bemaalde en in 1968 door eigenaar Stichting De Zijper Molens draaivaardig is gerestaureerd? Read more.
Wist je dat de molen één van de oudste nog bestaande molens in Noord-Holland is, die in 1949 als gevolg van ruilverkaveling buiten bedrijf is gekomen, waarna o.a. de vijzel is verwijderd? Read more.
Wist je dat nergens in Nederland twee molens zo dichtbij elkaar liggen als molen De Vriendschap en molen De Eendragt? Read more.
Wist je dat deze pelmolen is gebouwd in 1722, tot 1899 werd gebruikt voor het pellen van gerst tot gort en de enige molen in Nederland is die alleen een pelwerk bezit? Read more.
Wist je dat de verplaatste mosterdmolen De Huisman (1786) tussen 1955 en 2010 bovenop het naastgelegen pakhuis De Haan stond? En het binnenwerk van specerijenmolen Het Indië's Welvaren (1902) is? Read more.
Wist je dat tussen 1633 en 1904 aan het andere eind van het dorp poldermolen Het Leven stond en de Zaandijkers dus toen steeds tussen 'leven en dood' verkeerden? Read more.